Je kan met elke webbrowser verbinding maken met je Nextcloud-server. Je hoeft alleen maar te verwijzen naar jouw Nextcloud-server URL (bijvoorbeeld cloud.example.com) en jouw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren:
Voor de beste gebruikerservaring met de Nextcloud webinterface raden wij je aan de nieuwste en ondersteunde versie van een browser uit deze lijst te gebruiken:
Microsoft Internet Explorer
Microsoft Edge
Mozilla Firefox
Google Chrome/Chromium
Apple Safari
Notitie
Als je Nextcloud Talk wilt gebruiken, moet je Mozilla Firefox 52+ of Google Chrome/Chromium 49+ gebruiken om functies als videogesprekken en het delen van schermen optimaal te kunnen gebruiken. Google Chrome/Chromium vereist een extra plugin voor het delen van het scherm.
Standaard wordt de Nextcloud webinterface geopend op jouw Dashboard of Bestandenpagina:
In Bestanden kan je bestanden toevoegen, verwijderen en delen, en wijzigingen aanbrengen op basis van de door jou ingestelde toegangsrechten (als je de server beheert) of door jouw serverbeheerder.
De Nextcloud gebruikersinterface bevat de volgende velden en functies:
Apps Selectie Menu (1): in de linkerbovenhoek vind je al de apps die beschikbaar zijn op je instantie van Nextcloud. Als je op een app-icoontje klikt, word je doorverwezen naar de app.
Apps Informatie veld (2): dit bevindt zich in de linker zijbalk en biedt filters en taken die verband houden met de door jou geselecteerde app. Als je bijvoorbeeld de app voor Bestanden gebruikt, beschik je over een speciale set filters voor het snel vinden van je bestanden, zoals bestanden die met jou zijn gedeeld en bestanden die je met anderen hebt gedeeld. Voor andere apps zal je andere items te zien krijgen.
Applicatie Weergave (3): Het belangrijkste, centrale veld in de Nextcloud gebruikersinterface. Dit veld geeft de inhoud of de gebruikersfuncties van de door jou geselecteerde app weer.
Navigatiebalk (4): Deze balk bevindt zich boven het belangrijkste venster (de Applicatie Weergave) en biedt een soort broodkruimelnavigatie aan waarmee je kan navigeren naar bovenliggende mappen tot aan het hoogste niveau (thuis).
Nieuw knop (5): In de navigatiebalk kan je met de knop Nieuw nieuwe bestanden of mappen aanmaken en bestanden opladen.
Notitie
Je kan ook bestanden vanuit je bestandsbeheerder naar de Applicatie Weergave slepen om ze naar jouw instantie op te laden. Op dit moment zijn Chrome en Chromium de enige webbrowsers die drag-and-drop mappen ondersteunen.
Zoek veld (6): Klik op het vergrootglas in de rechterbovenhoek van het venster om te zoeken naar bestanden.
Contactenmenu (7): Geeft je een overzicht van je contacten en gebruikers op jouw server. Afhankelijk van de beschikbare gegevens en beschikbare apps kan je direct een videogesprek starten of e-mails versturen.
Grid view button (8): This looks like four little squares, which toggles
the grid view for folders and files.
Instellingen menu (9): Klik op je profielfoto, rechts van het zoekveld, om het keuzemenu Instellingen te openen. Je instellingenpagina biedt de volgende instellingen en functies:
Links om desktop en mobiele apps te downloaden
Server gebruik en beschikbaarheid van ruimte
Wachtwoorden beheren
Instellingen voor naam, email, en profiel afbeelding
Verbonden browsers en apparaten beheren
Lidmaatschap van groepen
Interface taal instellingen
Beheer van meldingen
Federated Cloud ID en knoppen voor delen via sociale media
Beheer van SSL/TLS certificaten voor externe opslag