De synchronisatieclient gebruiken

De Nextcloud Desktop Client blijft actief op de achtergrond en is zichtbaar als een pictogram in het systeemvak (Windows, KDE), menubalk (macOS) of meldingsgebied (Linux).

Statuspictogram, groene cirkel en wit vinkje

De statusindicator gebruikt pictogrammen om de huidige status van de synchronisatie aan te geven. De groene cirkel met het witte vinkje vertelt dat de synchronisatie geactualiseerd is en dat je verbonden bent met je Nextcloud-server.

Statuspictogram, blauwe cirkel en witte halve cirkels

Het blauwe pictogram met de witte halve cirkels geeft aan dat er gesynchroniseerd wordt.

Statuspictogram, gele cirkel en verticale evenwijdige lijnen

Het gele pictogram met de evenwijdige lijnen geeft aan dat de synchronisatie is onderbroken. (Waarschijnlijk door jou.)

Statuspictogram, grijze cirkel en drie horizontale witte stippen

Het grijze pictogram met drie witte stippen geeft aan dat de synchronisatieclient de verbinding met je Nextcloud-server heeft verloren.

Statuspictogram, "!"-teken in gele cirkel

Als je een gele cirkel ziet met het “!”-teken dan is dat het informatiepictogram, dus klik erop om te zien wat het te vertellen heeft.

Statuspictogram, rode cirkel met witte x

De rode cirkel met de witte “x” geeft een configuratiefout aan, zoals een onjuiste aanmelding of server-URL.

Systeemvakpictogram

Een klik met de rechtermuisknop op het systeemvak-pictogram opent een menu voor snelle toegang tot meerdere bewerkingen.

klik met de rechtermuisknop op het synchronisatieclientmenu

Dit menu biedt de volgende opties:

  • Hoofddialoogvenster openen

  • Synchronisatie pauzeren/hervatten

  • Instellingen

  • Nextcloud afsluiten, uitloggen en de client sluiten

Een linkerklik op het systeemvak-pictogram opent het hoofddialoogvenster van de desktopclient.

Hoofddialoog

De belangrijkste dialogen tonen recente activiteiten, fouten en servermeldingen.

Met het klikken op het hoofddialoogvenster en vervolgens de avatar van de gebruiker, worden de instellingen geopend.

Instellingen voor Nextcloud-accounts configureren

Hoofddialoog

Bovenaan het venster bevinden zich tabbladen voor elk geconfigureerd synchronisatieaccount en twee andere voor algemene en netwerkinstellingen. Op je account tabbladen heb je de volgende kenmerken:

  • Verbindingsstatus, die laat zien met welke Nextcloud-server je bent verbonden en jouw Nextcloud-gebruikersnaam.

  • Gebruikte en beschikbare ruimte op de server.

  • Huidige synchronisatiestatus.

  • Knop Mapsynchronisatieverbinding toevoegen

De kleine knop met drie stippen (het overloop-menu) die rechts van de synchronisatiestatusbalk staat, biedt extra opties:

  • Map openen

  • Kies wat je wilt synchroniseren (Dit verschijnt alleen wanneer je bestandstructuur is ingeklapt, en breidt de bestandstructuur uit)

  • Synchronisatie pauzren/hervatten

  • Mapsynchronisatieverbinding verwijderen

  • Beschikbaarheid (Alleen beschikbaar als de ondersteuning voor virtuele bestanden is ingeschakeld)

  • Ondersteuning voor virtuele bestanden in-/uitschakelen

Map openen opent je lokale Nextcloud synchronisatiemap.

Synchronisatie pauzeren pauzeert synchronisatiebewerkingen zonder wijzigingen aan te brengen in je account. Het zal doorgaan met het bijwerken van bestands- en mappenlijsten, zonder bestanden te downloaden of bij te werken. Gebruik Mapsynchronisatieverbinding verwijderen om alle synchronisatieactiviteiten te stoppen.

Extra opties voor synchronisaties

Notitie

Nextcloud behoudt niet de mtime (modification time) van mappen, maar het werkt wel de mtimes van bestanden bij. Ziee Wrong folder date when syncing voor bespreking hiervan.

Nieuwe accounts toevoegen

Je kunt meerdere Nextcloud-accounts configureren in je desktop synchronisatieclient. Gebruik Account > Nieuw Account Toevoegen in een van de accounttabs om een nieuw account toe te voegen, en volg daarna de assistent voor het aanmaken van een account. Het nieuwe account verschijnt als een nieuwe tab in het instellingenvenster, waar je op elk moment de instellingen kunt aanpassen. Gebruik Account > Verwijderen om accounts te verwijderen.

Bestandsbeheer overlay-pictogrammen

De Nextcloud synchronisatieclient biedt overlay-pictogrammen, naast die voor normale bestandstypes, voor jouw besturingssysteembeheerder (Verkenner op Windows, Finder op Mac en Nautilus op Linux) om de synchronisatiestatus van je Nextcloud-bestanden aan te geven.

De overlay-pictogrammen zijn vergelijkbaar met de systeempictogrammen die hierboven zijn geïntroduceerd. Ze gedragen zich anders bij bestanden en mappen op basis van de synchronisatiestatus en fouten.

Het overlay-pictogram van een individueel bestand geeft de huidige synchronisatietoestand aan. Als het bestand gesynchroniseerd is met de serverversie, toont het een groene vink.

Als het bestand wordt genegeerd bij het synchroniseren, bijvoorbeeld omdat het op je uitsluitlingsijst staat of omdat het een symbolische link is, wordt er een waarschuwingssymbool weergegeven.

Als er een synchronisatiefout is, of als het bestand op de zwarte lijst staat, wordt er een opvallende rode X weergegeven.

Als het bestand in de wachtrij staat om gesynchroniseerd te worden, of momenteel aan het synchroniseren is, wordt er een blauw draaiend pictogram getoond.

Is de client offline, dan worden er geen pictogrammen weergegeven ter indicatie dat de map momenteel niet gesynchroniseerd is en er geen wijzigingen met de server worden uitgewisseld.

Het overlay-pictogram van een gesynchroniseerde map geeft de status van de bestanden in de map aan. Als er sync-fouten zijn, wordt de map gemarkeerd met een waarschuwingspictogram.

Als een map genegeerde bestanden bevat die zijn gemarkeerd met waarschuwingsiconen, verandert dit niet de status van de bovenliggende mappen.

Gebruikersstatus instellen

Als je de gebruikersstatus-app op je Nextcloud-server hebt geïnstalleerd, kun je je gebruikersstatus vanuit de desktopclient instellen. Open daarvoor de hoofd-dialoog. Klik vervolgens op je avatar en klik daarna op de drie stippen. In het menu dat opent, klik op Status instellen.

Gebruikersstatusdialoog openen vanuit hoofddialoog.

In het dialoogvenster dat opent, kun je je online status instellen door op Online, Afwezig, Niet storen of Onzichtbaar te klikken. Je kunt ook een aangepaste statusbericht instellen met het tekstveld hieronder of een van de vooraf gedefinieerde statusberichten hieronder kiezen. Het is ook mogelijk om een aangepaste emoji in te stellen als je op de knop met de emoji naast het tekstinvoerveld klikt. De laatste optie die je misschien wilt instellen, is wanneer de status van je gebruiker moet worden gewist. Je kunt de periode kiezen waarna de gebruikersstatus zal worden gewist door op de knop aan de linkerkant van de tekst Statusbericht wissen na te klikken.

Dialoog om de gebruikersstatus in te stellen.

Als je tevreden bent met de status die je hebt gecreëerd, kun je deze status inschakelen met de knop Statusbericht instellen. Als je al een status had ingesteld, kun je de status wissen door op de knop Statusbericht wissen te klikken.

Delen vanaf je bureaublad

De Nextcloud desktop sync-client integreert met je bestandsbeheer; Finder op macOS en Verkenner op Windows. Linux-gebruikers moeten een aanvullend pakket installeren, afhankelijk van de gebruikte bestandsbeheer. Beschikbaar zijn bijvoorbeeld nautilus-nextcloud (Ubuntu/Debian), dolphin-nextcloud (Kubuntu), nemo-nextcloud en caja-nextcloud. Je kunt deel-links maken en delen met interne Nextcloud-gebruikers op dezelfde manier als in de Nextcloud-webinterface.

In je bestandsverkenner klik je op een bestand en gaat in het contextmenu naar Nextcloud en vervolgens klik je op Delen opties om het deelvenster voor delen te openen.

Delen vanuit Windows Verkenner.

Vanuit deze dialoog kun je een bestand delen.

Dialoog Delen

Algemene venster

Het Algemeen scherm heeft configuratie-opties zoals Starten als systeem start, Gebruik monochrome iconen, and Toon servermeldingen. Hier bevindt zich ook de Wijzig genegeerde bestanden knop om de genegeerde bestanden-editor te starten, en Vraag bevestiging voor downloaden van mappen groter dan [mapgrootte].

Het algemene venster bevat configuratieopties.

Netwerkvenster gebruiken

Het venster Netwerkinstellingen stelt je in staat om netwerkproxy-instellingen te definiëren en ook om de download- en uploadbandbreedte te beperken.

../../_images/settings_network.png

Het gebruik van de Genegeerde Bestanden Editor

Je hebt misschien enkele lokale bestanden of mappen die je niet wilt back-uppen en op de server wilt opslaan. Om deze bestanden of mappen te identificeren en uit te sluiten, kun je de Genegeerde Bestanden Editor (Algemene tabblad) gebruiken.

../../_images/ignored_files_editor.png

Voor jouw gemak is de editor voorgeprogrammeerd met een standaardlijst van typische negeerpatronen. Deze patronen zijn opgenomen in een systeembestand (typisch sync-exclude.lst) dat zich bevindt in de applicatiemap van de Nextcloud Client. Je kunt deze voorgeprogrammeerde patronen niet rechtstreeks vanuit de editor aanpassen. Wanneer dat nodig is, kun je met de muis over elk patroon in de lijst bewegen om het pad en de bestandsnaam die aan dat patroon zijn gekoppeld te tonen, het bestand lokaliseren en het bestand sync-exclude.lst bewerken.

Notitie

Het wijzigen van het globale uitsluitingsdefinitiebestand kan de client onbruikbaar maken of leiden tot ongewenst gedrag.

Elke regel in de editor bevat de tekenreeks van een negerpatroon. Bij het maken van aangepaste patronen kun je naast het gebruik van gewone tekens om een negerpatroon te definiëren, ook wildcard-tekens gebruiken om waarden te matchen. Als voorbeeld kun je een asterisk (*) gebruiken om een willekeurig aantal tekens te identificeren of een vraagteken (?) om een enkel teken te identificeren.

Patronen die eindigen met een schuine streep (/) worden alleen toegepast op directorycomponenten van het pad dat wordt gecontroleerd.

Notitie

Aangepaste invoer wordt momenteel niet gevalideerd op syntactische correctheid door de editor, dus je zult geen waarschuwingen zien voor incorrecte syntaxis. Als je synchronisatie niet werkt zoals je had verwacht, controleer dan je syntaxis.

Elke patroonreeks in de lijst wordt gevolgd door een selectievakje. Wanneer het selectievakje een vinkje bevat, worden naast het negeren van het bestand of de mapcomponent die door het patroon wordt gematcht, ook alle gematchte bestanden beschouwd als “tijdelijke metadata” en door de client verwijderd.

Naast het uitsluiten van bestanden en mappen die gebruik maken van patronen die in deze lijst zijn gedefinieerd:

  • De Nextcloud Client sluit altijd bestanden uit die tekens bevatten die niet kunnen worden gesynchroniseerd naar andere bestandssystemen.

  • Bestanden die drie keer individuele fouten veroorzaken tijdens een synchronisatie worden verwijderd. De client biedt echter de optie om een synchronisatie drie extra keren te herhalen op bestanden die fouten veroorzaken.