Konflikter
Översikt
Nextclouds skrivbordsklient laddar upp lokala ändringar och hämtar ändringar från servern. Om en fil har ändrats både lokalt och på servern mellan synkroniseringarna kan klienten inte lösa situationen på egen hand. Den skapar då en konfliktfil med den lokala versionen, hämtar versionen från servern och meddelar användaren om att en konflikt har uppstått och behöver åtgärdas.
Exempel
Imagine there is a file called mydata.txt in your synchronized folder. It has
not changed for a while and contains the text ”contents” locally and remotely.
Now, nearly at the same time you update it locally to say ”local contents” while
the file on the server gets updated to contain ”remote contents” by someone else.
När skrivbordsklienten försöker ladda upp dina lokala ändringar upptäcker den att även versionen på servern har ändrats. En konflikt skapas och du får nu två filer på den lokala datorn:
mydata.txtmed innehållet ”serverinnehåll”mydata (konfliktkopia 2018-04-10 093612).txtmed innehållet ”lokalt innehåll”
I den här situationen innehåller filen mydata.txt ändringarna från servern (och fortsätter att uppdateras när fler ändringar görs där), men dina lokala ändringar har inte skickats till servern (om inte servern har aktiverat uppladdning av konfliktfiler, se nedan).
Skrivbordsklienten meddelar dig om situationen genom systemaviseringar, ikonen i systemfältet och en gul markering för ”olösta konflikter” i fönstret med kontoinställningar. Om du klickar på markeringen visas en lista över de olösta konflikterna. Om du klickar på en konflikt öppnas ett filhanterarfönster som visar den berörda filen.
Lös konflikten genom att öppna båda filerna, jämföra skillnaderna och vid behov kopiera dina lokala ändringar från filen med ”konfliktkopia” i namnet till ursprungsfilen. I det här exemplet kan du ändra mydata.txt så att den innehåller ”lokalt innehåll och serverinnehåll” och sedan ta bort filen med ”konfliktkopia” i namnet. Därefter är konflikten löst.
Uppladdning av konfliktfiler (experimentellt)
Som standard laddas konfliktfilen inte upp till servern. Det är filen med ”konfliktkopia” i namnet som innehåller dina motstridiga lokala ändringar. Tanken är att du som har gjort ändringarna är bäst lämpad att lösa konflikten och att det kan skapa förvirring om konflikten visas för andra användare.
I vissa situationer är det dock lämpligt att ladda upp de motstridiga ändringarna, så att det lokala arbetet blir synligt även om konflikten inte kan lösas omedelbart.
I framtiden kan det komma en serverövergripande inställning för detta beteende. Redan nu kan funktionen testas genom att ange miljövariabeln OWNCLOUD_UPLOAD_CONFLICT_FILES=1.