Använda kryptering på serversidan

Nextcloud innehåller en app för kryptering på serversidan. När Nextcloud-administratören aktiverar den krypteras alla dina Nextcloud-datafiler automatiskt på servern. Krypteringen gäller hela servern, så när den är aktiverad kan du inte välja att låta vissa filer vara okrypterade. Du behöver inte göra något särskilt, eftersom ditt Nextcloud-lösenord används som lösenord för din unika privata krypteringsnyckel. Logga bara ut och in igen och hantera och dela filerna som vanligt. Du kan fortfarande ändra lösenordet när du vill.

Det främsta syftet är att kryptera filer på fjärrlagringstjänster som är anslutna till Nextcloud-servern. Det är ett enkelt och smidigt sätt att skydda filer på fjärrlagring. Du kan dela fjärrfilerna via Nextcloud som vanligt, men du kan inte dela de krypterade filerna direkt från fjärrtjänsten eftersom krypteringsnycklarna lagras på Nextcloud-servern och aldrig lämnas ut till externa tjänsteleverantörer.

If your Nextcloud server is not connected to any remote storage services, then it is better to use some other form of encryption such as file-level or whole disk encryption. Because the keys are kept on your Nextcloud server, it is possible for your Nextcloud administrator to access your unencrypted files, and if the server is compromised the intruder may get access to your files. (Read Encryption in Nextcloud to learn more.)

Vanliga frågor om kryptering

Hur kan krypteringen inaktiveras?

Det enda sättet att inaktivera krypteringen är att köra skriptet ”decrypt all”, som dekrypterar alla filer och inaktiverar krypteringen.

Går det att inaktivera krypteringen med återställningsnyckeln?

Ja, om alla användare använder filåterställningsnyckeln. Då använder ”decrypt all” den för att dekryptera alla filer.

Kan krypteringen inaktiveras utan användarens lösenord?

Om du inte har användarens lösenord eller filåterställningsnyckel går det inte att dekryptera alla filer. Att köra processen vid inloggning skulle dessutom vara riskabelt, eftersom den sannolikt skulle nå tidsgränsen.

Finns det planer på att göra detta vid användarens nästa inloggning eller som ett bakgrundsjobb?

Det skulle kräva att inloggningslösenordet lagrades i databasen. Det kan betraktas som en säkerhetsrisk, så något sådant är inte planerat.

Is group sharing possible with the recovery key?

Om du menar att användare ska kunna läggas till i grupper och att allt därefter automatiskt ska fungera är svaret nej. Detta fungerar endast med huvudnyckeln.

Använda kryptering

Nextclouds kryptering är i stort sett något du konfigurerar en gång och sedan inte behöver tänka på, men det finns några alternativ du kan använda.

När Nextcloud-administratören aktiverar kryptering för första gången måste du logga ut och sedan in igen för att skapa krypteringsnycklarna och kryptera filerna. När krypteringen har aktiverats på Nextcloud-servern visas en gul informationsrad på sidan Filer med en uppmaning att logga ut och sedan in igen:

../../_images/encryption1.png

När du loggar in igen tar processen några minuter beroende på hur många filer du har. Därefter återgår du till din förvalda Nextcloud-sida.

../../_images/encryption2.png

Observera

Du får inte förlora ditt Nextcloud-lösenord, eftersom du då förlorar åtkomsten till filerna. Nextcloud-administratören kan dock aktivera en valfri återställningsfunktion. Mer information finns i avsnittet Lösenord för återställningsnyckeln nedan.

Dela krypterade filer

Endast användare som har privata krypteringsnycklar kan komma åt delade krypterade filer och mappar. Användare som ännu inte har skapat sina privata krypteringsnycklar kan se mappar och filnamn, men kan inte öppna eller hämta filerna. De ser en gul varningsrad med texten ”Krypteringsappen är aktiverad, men dina nycklar har inte initierats. Logga ut och in igen.”

Delningsägare kan behöva dela filerna på nytt när krypteringen har aktiverats. Användare som försöker öppna delningen får då ett meddelande om att be delningsägaren dela filen på nytt. För enskilda delningar tar du bort delningen och delar sedan filen igen. För gruppdelningar delar du filen med de enskilda personer som saknar åtkomst. Då uppdateras krypteringen, varefter delningsägaren kan ta bort de individuella delningarna.

Lösenord för återställningsnyckeln

Om Nextcloud-administratören har aktiverat återställningsnyckeln kan du välja att använda funktionen för ditt konto. Om du aktiverar ”Lösenordsåterställning” kan administratören läsa dina data med ett särskilt lösenord. Funktionen gör det möjligt för administratören att återställa filerna om du förlorar ditt Nextcloud-lösenord. Om återställningsnyckeln inte är aktiverad går filerna inte att återställa om du förlorar inloggningslösenordet.

../../_images/encryption3.png

Filer som inte krypteras

Endast innehållet i filerna krypteras, inte filnamnen eller mappstrukturen. Följande data krypteras aldrig:

  • Gamla filer i papperskorgen.

  • Miniatyrbilder från appen Galleri.

  • Förhandsvisningar från appen Filer.

  • Sökindexet från appen för fulltextsökning.

  • Data från tredjepartsappar

Ändra lösenordet för den privata nyckeln

Det här alternativet är endast tillgängligt om administratören inte har ändrat krypteringslösenordet, utan bara inloggningslösenordet. Detta kan inträffa om Nextcloud-leverantören använder en extern användarkälla, exempelvis LDAP, och ändrar inloggningslösenordet via den konfigurationen. Då kan du ange ditt gamla och nya inloggningslösenord för att ändra krypteringslösenordet till det nya inloggningslösenordet. Krypteringsappen fungerar endast om inloggningslösenordet och krypteringslösenordet är identiska.