Toegang tot je bestanden via de Nextcloud webinterface

Je krijgt toegang tot jouw Nextcloud bestanden via de Nextcloud webinterface waar je bestanden kan maken, bekijken, bewerken, verwijderen, delen en opnieuw delen. Jouw Nextcloud-beheerder heeft de mogelijkheid om deze functies uit te schakelen. Contacteer je beheerder van je server als er een van deze functies ontbreekt op jouw systeem.

The Files view screen.

Labels toekennen aan bestanden

Je kan labels toewijzen aan bestanden. Open een bestand in de detailweergave om labels aan te maken. Voer vervolgens jouw tags in. Druk na het aanmaken van elke label op de retourtoets om meer dan één label in te voeren. Alle labels zijn systeem labels en worden gedeeld door alle gebruikers op jouw Nextcloud server.

Creating file tags.

Gebruik dan het Tags filter op de linker zijbalk om bestanden te filteren op tags:

Viewing file tags.

Opmerkingen

Gebruik de detailweergave om opmerkingen over een bestand of een map toe te voegen en te lezen. Commentaar is zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot het bestand:

Creating and viewing comments.

Video player

Je kan video’s in Nextcloud afspelen met de Video Player app door simpelweg op het bestand te klikken. Het streamen van video’s met de Nextcloud videoplayer is afhankelijk van jouw webbrowser en het videoformaat. Als jouw Nextcloud beheerder het streamen van video’s heeft ingeschakeld en het werkt niet in je webbrowser, kan het gaan om een probleem met de browser. Zie https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Supported_media_formats#Browser_compatibility voor ondersteunde multimedia-indelingen in webbrowsers.

Watching a movie.

Bestandsbeheer

Nextcloud kan thumbnail-previews weergeven voor afbeeldingsbestanden, MP3-covers en tekstbestanden, als dit is ingeschakeld door jouw serverbeheerder. Beweeg je cursor over een bestand of map om de bedieningselementen voor de volgende bewerkingen weer te geven:

Favorieten

Klik op de ster links van het bestandspictogram om deze als favoriet te markeren:

Marking Favorite files.

Je kan ook snel al jouw favorieten vinden met het Favorietenfilter aan de linker zijbalk.

Overloop Menu

Het Meer menu (drie punten) geeft de bestandsdetails weer en maakt het mogelijk om bestanden te hernoemen, te downloaden of te verwijderen:

Overflow menu.

De detailweergave toont informatie over activiteiten, delen en versies:

Details screen.

Met het Instellingen pictogram linksonder kan je verborgen bestanden in jouw Nextcloud webinterface weergeven of verbergen. Deze worden ook wel dotfiles genoemd, omdat ze voorafgegaan worden door een punt, bijvoorbeeld .mailfile. De punt vertelt jouw besturingssysteem om deze bestanden te verbergen in je bestandsbrowsers, tenzij je ervoor kiest om ze weer te geven. Meestal zijn dit configuratiebestanden, dus de mogelijkheid om ze te verbergen vermindert de rommel.

Hiding or displaying hidden files.

Previewing bestanden

Je kan ongecomprimeerde tekstbestanden, OpenDocument bestanden, video’s en afbeeldingsbestanden weergeven in de Nextcloud embedded viewers door op de bestandsnaam te klikken. Er kunnen andere bestandstypen zijn die je kan bekijken als jouw Nextcloud-beheerder deze heeft ingeschakeld. Als Nextcloud een bestand niet kan weergeven, start het een downloadproces en wordt het bestand gedownload naar je computer.

Status iconen voor delen

Elke map die gedeeld is, is gemarkeerd met het Shared overlay icoontje. Publieke share links zijn gemarkeerd met een kettingschakel icoon. Niet gedeelde mappen zijn niet gemarkeerd:

Share status icons.

Bestanden en mappen aanmaken of uploaden

Upload of creëer nieuwe bestanden of mappen direct in een Nextcloud map door te klikken op de knop Nieuw in de Files app:

The New file/folder/upload menu.

De knop Nieuw biedt de volgende opties:

Pijl omhoog

Upload bestanden van je computer naar Nextcloud. Je kan ook bestanden uploaden door ze te slepen vanaf je bestandsbeheerder.

Tekstbestand

Maakt een nieuw tekstbestand aan en voegt het bestand toe aan je huidige map.

Map

Maakt een nieuwe map aan in de huidige map.

Bestanden of mappen selecteren

Je kan een of meer bestanden of mappen selecteren door op hun selectievakjes te klikken. Om alle bestanden in de huidige map te selecteren, klik je op het selectievakje bovenaan de lijst met bestanden.

Wanneer je meerdere bestanden selecteert, kan je ze allemaal verwijderen, of ze downloaden als een ZIP-bestand met behulp van de knoppen Verwijderen` of `Downloaden die bovenin verschijnen.

Notitie

Als de knop Downloaden niet zichtbaar is, heeft de beheerder deze functie uitgeschakeld.

Het filteren van bestanden

De linker zijbalk op de pagina Bestanden bevat verschillende filters voor het snel sorteren en beheren van je bestanden.

Alle bestanden

De standaardweergave geeft alle bestanden weer waartoe je toegang hebt.

Favorieten

Bestanden of mappen gemarkeerd met de gele ster.

Gedeeld met jou

Toont alle bestanden die met jou worden gedeeld door een andere gebruiker of groep.

Gedeeld met anderen

Toont alle bestanden die je hebt gedeeld met andere gebruikers of groepen.

Gedeeld door link

Toont alle bestanden die door jou worden gedeeld via een publieke link.

Externe opslag (optioneel)

Bestanden waartoe je toegang hebt op externe opslagapparaten en -diensten zoals Amazon S3, SMB/CIFS, FTP…

Verplaatsen van bestanden

Je kan bestanden en mappen verplaatsen door ze naar een willekeurige map te slepen.