Beheer van verwijderde bestanden

Wanneer je een bestand in Nextcloud verwijdert, wordt het niet onmiddellijk permanent verwijderd, maar alleen naar de prullenbak verplaatst. Het wordt niet permanent verwijderd totdat je het handmatig verwijdert, of wanneer de app Verwijderde bestanden het verwijdert om ruimte te maken voor nieuwe bestanden.

Zoek je verwijderde bestanden door te klikken op de knop Verwijderde bestanden op de pagina Bestanden van de Nextcloud webinterface. Je hebt de mogelijkheid om bestanden terug te zetten of permanent te verwijderen.

Quotas

Verwijderde bestanden worden niet meegerekend in jouw opslagquota. Alleen jouw persoonlijke bestanden tellen mee voor je quota, niet de bestanden die met jou werden gedeeld. (Zie Opslagquota voor meer informatie over quota’s).

Wat gebeurt er als gedeelde bestanden worden verwijderd?

Het verwijderen van bestanden wordt een beetje gecompliceerd als het gaat om gedeelde bestanden, zoals dit scenario illustreert:

  1. Gebruiker1 deelt een map “test” met Gebruiker2 en Gebruiker3

  2. Gebruiker2 (de ontvanger) verwijdert een map “sub” binnenin “test”.

  3. De map “sub” wordt verplaatst naar de prullenbak van zowel Gebruiker1 (eigenaar) als Gebruiker2 (ontvanger).

  4. Maar Gebruiker3 zal geen kopie van “sub” in zijn prullenbak hebben.

Wanneer Gebruiker1 “sub” verwijdert, wordt deze map verplaatst naar de vuilnisbak van Gebruiker1. De map wordt verwijderd bij Gebruiker2 en Gebruiker3, maar niet in de prullenbak geplaatst.

Wanneer je bestanden deelt, mogen andere gebruikers deze kopiëren, hernoemen, verplaatsen en delen met andere mensen, net zoals ze dat kunnen voor alle computerbestanden; Nextcloud heeft geen magische krachten om dit te voorkomen.

Hoe de app voor verwijderde bestanden de opslagruimte beheert

Om ervoor te zorgen dat gebruikers hun opslagquota niet overschrijden, wijst de app voor verwijderde bestanden maximaal 50% van de momenteel beschikbare vrije ruimte toe aan verwijderde bestanden. Als jouw verwijderde bestanden deze limiet overschrijden, verwijdert Nextcloud de oudste bestanden (bestanden met de oudste tijdsaanduiding vanaf het moment dat ze werden verwijderd) totdat weer aan de gebruikslimiet wordt voldaan.

Nextcloud controleert de leeftijd van de verwijderde bestanden telkens als er nieuwe bestanden worden toegevoegd aan de verwijderde bestanden. Standaard blijven verwijderde bestanden 30 dagen in de prullenbak. De Nextcloud serverbeheerder kan deze waarde aanpassen in het config.php bestand door de trashbin_retention_obligation waarde in te stellen. Bestanden die ouder zijn dan de trashbin_retention_obligation` waarde worden permanent verwijderd. Bovendien berekent Nextcloud de maximaal beschikbare ruimte telkens wanneer een nieuw bestand wordt toegevoegd. Als de verwijderde bestanden de nieuwe maximaal toegestane ruimte overschrijden, zal Nextcloud de verwijderde bestanden met de kortste vervaldatum permanent verwijderen totdat de grens weer wordt bereikt.

Notitie

Je beheerder kan de bewaartermijn van de prullenbak hebben geconfigureerd om het beheer van de opslagruimte te overrulen. Zie admin documentatie voor meer details.